
מאז שהחלו בני אדם לצבור רכוש בבעלותם, ניתנה להם הזכות להוריש את אותו רכוש לאנשים כראות עיניהם. לפי החוק, אדם מוריש את נכסיו ורכושו לאנשים שהוא חפץ להוריש להם באמצעות צוואה. במקרים בהם אינו משאיר צוואה מתחלק הרכוש בין יורשיו לפי חוק הירושה וסעיפיו. בדרך כלל לקרוביו – ילדיו ובני זוג – ואם אין לו כאלה, החוק מפרט למי עוד מותר לרשת אותו. בכל מקרה, שום ירושה ושום צוואה אינן מאושרות ללא צו קיום צוואה או צו ירושה שנותן הרשם לענייני ירושה. לשם כך יש להקפיד על הליכים מסודרים של הגשת בקשה לצו קיום צוואה אונליין.
את הבקשה אפשר להגיש לבד בדואר או בעזרת עורך דין (האופציה העדיפה על מנת למנוע סיבוכים מיותרים בצירוף העובדה שנדרש אימות חתימה של מגיש הבקשה על הטפסים באמצעות עו"ד). את הבקשה מגישים ישירות למשרד המחוז שבו גר המוריש בעת פטירתו. אם צפויים קשיים מסוימים, או שאינכם יודעים מהו היקף הירושה ויש לבדוק עניינים משפטיים מסוימים, מומלץ להגיש בקשה לצו קיום צוואה בצורה מסודרת על ידי גורמים משפטיים שיכולים ללוות אתכם ולייעץ לכם בכל צעד. אולם אם ידוע לכם שההליך צפוי להיות פשוט יחסית וכל המידע לרשותכם, מדינת ישראל מאפר גם הגשה מקוונת של בקשות כדי להקל עליכם, בצירוף המסמכים הנחוצים.
בישראל אפשר לקצר הליכים במקרה שבו קיימת צוואה מסודרת שהמקור שלה הופקד בחייו של המוריש אצל הרשם לענייני ירושה, או אם הצוואה המקורית מצויה בידיכם, או אם יש לכם כבר החלטה שהתקבלה בבית המשפט לענייני משפחה שמוכיחה את קיומה באמצעות העתק ממנה. עושים זאת על ידי הגשת בקשה מקוונת לצו קיום צוואה בעזרת טופס בקשה מקוון. השלבים דומים להגשת בקשה לבד בדואר או באמצעות עורך דין אלא שיש להגיש את המסמכים הבאים בצורה מקוונת וההליך יותר פשוט, מהיר וקל.
פרט חשוב שעליכם לזכור הוא כי הגשת בקשה מקוונת לצו קיום צוואה אינו פוטר אתכם מהגשת הצוואה המקורית פיזית לרשם הירושות. את זה יש לעשות בתוך שבעה ימים מפתיחת הבקשה המקוונת באתר משרד המשפטים.