סגירת תיק חברה במס הכנסה – מה הדרך הנכונה?

עו"ד רון הדר12 בדצמבר, 2019

סגירת תיק חברה במס הכנסהאין כמעט בעל עסק או חברה בישראל שלא מכיר את הפרוצדורות הכרוכות בפתיחתו של עסק חדש: מילוי טפסים, הוצאת אישורים, רכישת ציוד ועוד ועוד. אבל בעוד בתחילת הדרך אנחנו מאורגנים ופועלים לפי כללי הבירוקרטיה, דווקא בסופו של העסק רבים מזניחים את ההליכים השונים, ולא דואגים לסגירה מסודרת של העסק ברשויות המס. 

מתי החברה נדרשת לסגור תיק במס הכנסה?

באופן עקרוני, תהליך סגירת תיק חברה במס הכנסה התיק יחל כבר עם ההחלטה לסיים את פעילות החברה. החלטה כזו לא מתקבלת בין לילה, והיא יכולה לנבוע מסיבות שונות:

  • החברה בוחרת להפסיק את הפעילות העסקית שלה
  • הפעילות העסקית של החברה עוברת לעסק אחר ולכן גם לתיק מס הכנסה שונה  
  • החברה נמצאת בקשיים כלכליים, ולכן נאלצת לסיים את פעילותה העסקית
  • משנים את שיטת ההתאגדות של העסק. כך למשל כלומר החברה הופכת להיות שותפות 

חשוב לשים לב: כל עסק שנרשם ברשויות המס, לרבות חברה, עוסק מורשה ועוסק פטור, צריך לסגור את תיקיו עם סיום חיי העסק. לרשויות המס אין דרך לדעת על סגירת החברה או הפסקת הפעילות בה אם לא מודיעים להן על כך.

התחל בפירוק חברה

מועד ההודעה למס הכנסה

לפי תקנות מס הכנסה, סגירת תיק חברה במס הכנסה צריכה להתבצע כשאין עוד פעילות עסקית שמניבה לעסק הכנסות ורווחים שוטפים. אבל אל דאגה: את הליך סגירת התיק לא חייבים להתחיל ביום בו החלטתם לסגור את העסק, אלא ניתן להודיע על כך לפקיד השומה שמנהל את תיק מס ההכנסה של העסק 90 יום אחרי שהעסק חדל מלפעול.

טופס סגירת תיק במס הכנסה – איך מבצעים את סגירת התיק בפועל?

סגירת תיק מס הכנסה מחייבת מילוי של טופס 2550 – דרישת פרטים בדבר הפסקת פעילות

עסק/משלח יד/ניכויים. טופס זה משמש כבקשה לסגירת תיק מס הכנסה וכן כהצהרה של בעל התיק על סגירת העסק, סיבותיה והתחייבויות הנוגעות לסגירה. בין השאר ממלא הטופס יידרש לכתוב:

  • מהו תאריך ההפסקה של פעילות העסק ומהו התאריך האחרון לתשלום שכר עבודה או תשלומים אחרים
  • מהן הסיבות להפסקה של פעילות העסק (למשל: מכירת העסק או הקמת חברה חדשה)
  • אם העסק נמכר או הושכר – יש למלא את פרטיו של הקונה או השוכר החדש
  • פרטים על הכנסות אחרות, לרבות הכנסות פטורות ממס
  • פרטים הנוגעים לבן/בת הזוג ובהם מקורות הכנסה ומקצוע

אם בעל החברה העסיק תחתיו עובדים, הוא נדרש לדווח גם על הפסקת ההעסקה שלהם. זאת באמצעות מילוי טופס 2552 – הודעה על הפסקת פעילות העסקת עובדים ותשלומים. בטופס זה יש להצהיר על תאריך הפסקת פעילות העסק, והאם העסק נמכר, הושכרר או התאגד. 

האם סגירת העסק מבטלת חובות?

התשובה החד משמעית היא לא. הודעה על סגירת התיק לא מבטלת חובות למס הכנסה (אם יש כאלה). לכן, עם סגירת התיק, רצוי להסדיר את החובות. חשוב לשים לב שצריך גם להגיש דו"חות עסקיים רלוונטיים למס הכנסה, גם אם החברה נסגרה במהלך השנה ולא בסופה, כלומר גם אם הפעילות העסקית בשנה הרלוונטית ארכה רק מספר חודשים.

סגירת תיק החברה ברשויות נוספות

סגירת התיק במס הכנסה היא לא הפעולה היחידה שצריך לבצע עם סיום חיי העסק. חשוב לסגור את התיקים שנפתחו בתחילת הדרך גם במע"מ ובביטוח הלאומי. 

סגירת תיק במע"מ

הפנייה למע"מ צריכה להיעשות יחסית מהיר מיום הפסקת פעילות העסק, והיא כוללת מילוי טופס 18 – הודעה על סגירה עסק/ הצהרה. כאן תידרשו למלא פרטים שונים כמו:

  • פרטים על העוסק ועל סוג העסק
  • פרטים על נכסים, מכונות, כלי רכב, ציוד ומלאי ששימשו את העסק
  • בדיקת מצב החשבון 
  • סעיף ייעודי המעיד העסק שנסגר הוא חברה

בנוסף למילוי הטופס יש להציג חשבוניות מס ולשלם מע"מ אם הנכסים, המלאי והציוד של החברה נמכרו. אם יש נכסים, מלאי וציוד שטרם נמכרו, יש להגיע עם פירוט על הערך הכספי שלהם. בנוסף לכך יש לדווח על חשבוניות המס הריקות שנשארו בידי בעל התיק.

סגירת תיק בביטוח לאומי

לצורך סגירת התיק בביטוח הלאומי צריך למלא טופס 6101 – דין וחשבון רב שנתי הכולל הודעה על שינוי הסטטוס.

מלבד הפעולות הללו, עם סגירת החברה והתיקים השונים כדאי לדאוג גם לסגירת חשבון הבנק, ביטול פוליסות הביטוח הרלוונטיות וביטול כלל החשבונות העיתיים המשולמים (למשל ארנונה או חשבון חשמל).

התחל בפירוק חברה

פירוק חברה אונליין

תהליך סגירת חברה בע"מ חשוב לערוך באופן סדור ומאורגן, כדי להימנע מקנסות. על מנת לחסוך את כאבי הראש והבירוקרטיה של פירוק החברה וסגירת התיקים, ניתן להשתמש בשירותי אונליין, שיכינו עבורכם את כלל המסמכים הרלוונטיים  בליווי של עורך דין מקצועי. 

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    סגירת חברה אונליין, מה צריך לדעת?

    ניהול עסק הוא עניין מורכב הדורש מבעליו להיות ערני בכל עת ולעקוב אחר שינויים ותנודות בשוק. לפעמים מחליט בעל העסק לסגור את החברה שלו. החלטה זו אינה מתקבלת בין לילה אך היא יכולה לנבוע מסיבות רבות. לעתים מדובר באדם אשר אינו מעוניין לעבוד יותר כעצמאי והוא קיבל הצעת עבודה משתלמת שגרמה לו לעבור להיות שכיר. במקרים אחרים מדובר בפשיטת רגל של החברה או פשוט...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר21 ביוני, 2020

    איך לבחור עורך דין לפירוק חברה?

    כאשר עולה נושא של פירוק חברה יש להבין כי מדובר בעולם משפטי מורכב המצריך התנהלות חכמה ונכונה תוך היכרות עם דיני תאגידים חברות בישראל וכן ידע רב בתחום פירוק חברה בע"מ. מהו הליך פירוק חברה פירוק חברה הינו הליך משפטי ובו מכריזים על סיומה של החברה תוך פירוק הקשרים השונים בחברה ובין האנשים העובדים בה ועד רשויות המס. היות וישנם גורמים שונים הנובעים להליך...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר10 ביוני, 2019
    Skip to content