תהליך המעבר מעוסק מורשה להקמת חברה בע"מ

עו"ד רון הדר31 ביולי, 2019

תהליך המעבר מעוסק מורשה להקמת חברה

בתהליך הצמיחה של בעלי עסק, רבים מוצאים את עצמם מתחבטים בשאלת המעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ. המון עוסקים מורשים אינם מודעים למה כוללת הפרוצדורה במעבר, מחירים וחשוב מכל – מהו הערך שישיגו מאותו מעבר – עלות מול תועלת בהקמת חברה בע"מ.

עצם השינוי מעוסק מורשה לחברה בע"מ דורש מבעלי העסק להגיע לתובנות אודות דוחות רווח והפסד, מדרגות מס, מוניטין, חשיפה משפטית ועוד. ההחלטה על מעבר לחברה בע"מ תביא עימה השפעות שונות על העסק. לכן, יש להתייחס בכבדות ראש ולבחון לעומק עלות מול תועלת.

רמת הכדאיות: למה ומתי?

להלן נפרט מהם היתרות של חברה בע"מ ואיך אפשר לבחון מהו הזמן הנכון לבצע את השינוי:

הגנה באמצעות ערבון מוגבל – בחברה בע"מ, לעומת עוסק מורשה, יש הפרדה מוחלטת בין בעלי העסק לבין החברה. החברה הינה ישות משפטית נפרדת. לחברה בע"מ יש את האפשרות לתבוע אך יכולה גם להיתבע, יש לה זכויות וחובות והיא יכולה להיות בעלים של נכסים או להיות צד לחוזה ועסקה. במקרה והחברה צוברת חובות כגון במקרה של פשיטת רגל, לא יהיה ניתן לרדת לנכסים של בעלי המניות (למעט במקרה שבעלי המניות לא פעלו כשורה מבחינה חוקית). לעומת זאת, כאשר מדובר בעוסק מורשה, לבעל העסק אין הגבלה והוא חלק בלתי נפרד מכל פעולות העסק. ההעדפה היא להיות חברה בע"מ במידה ומסתמן שבעתיד קיימת אפשרות שתאלצו להתמודד עם תביעות משפטיות.

מיסוי – בתהליך המעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ היבטים בחסכון בתשלום מס הכנסה. יש להיוועץ עם רואה חשבון בנושא כאשר עניין זה תלוי במספר פרמטרים. בשנה הנוכחית (2019) מס החברות הוא 23% זאת אומרת שחברה בע"מ משלמת על המזומנים בחשבון הבנק – 23% מס. מס על משיכת דיבידנד כמשכורת הינו 30%. לכן, השאלות שיש לבחון הינן: באילו מדרגות מס העוסק נמצא כעת, מהו הרווח הצפוי לעסק (מס משלמים על הרווח), והאם העדפה היא לקחת את הרווח כמשכורת או להשאיר את הרווח בעסק להשקעות נוספות בשיווק או פיתוח.

מוניטין – במידה והשאיפה העסקית היא לגדול ולהתרחב, מומלץ להיות חברה בע"מ. לחברות בע"מ קיים מוניטין יוקרתי יותר מעוסק מורשה. חברה בע"מ נתפסת בעיני הציבור כחברה גדולה ומבוססת כאשר נדמה כי עוסק מורשה הוא עסק קטן ומתפתח. המעבר לחברה בע"מ מעוסק מורשה יכול להביא עימו שיתופי פעולה עם חברות אחרות ועסקאות גדולות יותר עם חברות בע"מ אחרות. "אם תחשבו שאתם גדולים בסוף באמת תהיו גדולים".

פרוצדורות – כיום קיים תהליך פשוט יותר ומהיר יותר מבעבר בשינוי מעוסק מורשה לחברה בע"מ דרך האינטרנט. במידה ומבצעים את התהליך אונליין תוך מספר ימים מקבלים את תעודת ההתאגדות עם השם המאושר ומספר הח.פ ישירות לאימייל. לאחר הרישום, פתיחת חשבון בנק לחברה ופתיחת התיקים במע"מ ומס הכנסה תוכלו להתחיל ולקבל תשלומים בתור חברה בע"מ.

התחל ברישום חברה

טיפים בנושא של רישום חברה בע"מ

תזמון נכון למטרת חסכון בעלויות: בדקו מהם הרווחים הצפויים של העסק/מדרגת המס הנוכחית שלכם/ אופי פעילותו של העסק מבחינת השקעה עתידית, והיוועצו עם רו"ח לפני המהלך של מעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ. חבל שתרשמו מוקדם מהנחוץ וכך תשלמו אגרות גבוהות לרשם (2,614 ₪ אגרת רישום ו-1,448 ₪ כל שנה קלנדרית) ושכ"ט לרו"ח על הנהלת חשבונות כפולה.

חסכון באגרה ברישום לקראת סוף שנה: בתחילת כל שנה אזרחית יש צורך בתשלומי אגרה שנתיים. אם תכננתם לרשום את החברה לקראת סוף השנה, אולי כדאי לכם לחכות לחודש ינואר ולבצע אז את הרישום של החברה על מנת לחסוך בעלויות. יש לשים לב, גם אם נרשמים בחודש דצמבר ומשלמים אגרה, האגרה השנתית הינה קלנדרית ובחודש ינואר יש לשלמה שוב, לכן במצב כזה, עדיף להמתין.

הסכם מייסדים: כאשר קיימים שותפים לחברה, מומלץ מאוד לכתוב הסכם מייסדים. כאשר נתקלים במצב של מחלוקת או סכסוך בין השותפים, הסכם המייסדים הוא ההסכם הקובע אילו הצדדים פונים. הסכם המייסדים מסדיר את היחסים בין השותפים ברמה העסקית והמשפטית ומסביר את תוצאות כל התרחישים האפשריים בחברה במקרה של מכירת מניות, החלטות דירקטוריון, עזיבה של שותפים וכדומה.

חשבון בנק: תהליך פתיחה של חשבון בנק לחברה הינו הליך מאוד בירוקרטי היוצר לפעמים סחבת לתהליך. בסניפי בנקים שונים ישנם דרישות למסמכים, פרוטוקולים ואישורי עו"ד שונים. לכן, על מנת לייעל את הפרוצדורה ולמנוע התרוצצויות מיותרות, יש לפנות לסניף הבנק הספציפי שברצונכם לפתוח בו חשבון, לבקש את סט המסמכים ופירוט הדרישות לפתיחת חשבון באימייל ולאחר מכן להעביר לטיפול עורך דין על מנת לסיים בפעם אחת בבנק.

 

התחל ברישום חברה

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    מסמכים להקמת חברה בע"מ ב2021

    בדרך לאקזיט יש לעבור לא מעט מכשולים. אין ספק כי הקמת חברה מהווה אלטרנטיבה לא רעה בכלל עבור אנשים שלא חולמים לעבוד כשכירים, אך יש כמה תחנות חשובות בדרך. בשעה טובה ומוצלחת החלטתם להקים חברה, אתם בעיצומו של בניית המוצר והתאמה שלו לשוק ועובדים במרץ על בניית התוכנית הפיננסית והגעה לכל ה-milestones. כעת הגעתם לשלב של רישום המיזם שלכם כחוק ברשויות. הפרוצדורה של הקמת...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר08 באוקטובר, 2020

    הקמת חברת סטארט אפ מהצד המשפטי

    יש להיערך לשמירה על זכויות הקניין הרוחני בעת ההחלטה להקים סטארט אפ יש להביא בחשבון מספר היבטים משפטיים אשר ילוו את הקמת הסטארט אפ בשלבים השונים החל משלב הרעיון ועד ההקמה. בעת הקמת סטארט אפ קיימת חשיבות רבה להיערכות בקפידה לשמירה על זכויות הקניין הרוחני וכן יש להיערך בצורה נכונה לשלב גיוס הכספים המהווה שלב קריטי. אולם, הייחוד מבחינה משפטית בעת הקמת חברת סטארט...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר05 במרץ, 2019
    Skip to content