העברת בעלות דירה: איך מעבירים נכס בטאבו?

עו"ד רון הדר10 באוקטובר, 2019

העברת בעלות דירה: איך מעבירים נכס בטאבו?רכשתם דירה? מגיע לכם מזל טוב! ביצעתם את העסקה הכי גדולה (כמעט!) בחייכם. חתימה על הסכם המכר חשובה מאד ובלעדיה לא ניתן היה לעשות כלום, אבל מדובר רק בשלב הראשוני לצורך קיומה וסיומה של העסקה. עסקה במקרקעין מסתיימת בעת העברת זכויות בדירה מהמוכר לקונה. רק לאחר מכן, שהעברת הזכויות בנכס מתבצעת, רישום נכס בטאבו מתבצע, ניתן להכריז כי העסקה הסתיימה.

מהו הטאבו?

הטאבו, או בשמו השני לשכת רישום מקרקעין, הינו גוף שפרוס בכמה מחוזות ברחבי הארץ. הטאבו אחראי על הפן הרישומי של כל המקרקעין הקיים בישראל וכל עסקה או פעולה במקרקעין, על מנת שתקבל תוקף רשמי והכרה מצד המדינה והרשויות חייבת להיות מדווחת לו ורשומה בו.

לאחר חתימה על הסכם המכר בין המוכר לקונה, מחויבים הצדדים (לרוב באמצעות עורכי הדין שלהם) לדווח על העסקה לרשויות כמו כן, במרבית המקרים, כנגד תשלום ראשוני של חלק מהתמורה, תירשם הערת אזהרה בטאבו לטובת הקונה. מטרתה של הערת אזהרה לטובת הקונה בטאבו היא להזהיר, להקשות (ואף למנוע) ביצוע עסקאות בנכס בניגוד לקונה.

לאחר ביצוע כל החובות המוטלות על הצדדים (עליהן נרחיב בהמשך), יוכלו הצדדים לסיים את העסקה ולבצע העברת בעלות דירה מהמוכר לקונה.

התחל בעריכת הסכם מכירת דירה אונליין

איך מעבירים נכס בטאבו

כפי שנזכר לעיל, הטאבו הוא הגוף שאחראי על רישום העסקה באופן רשמי ומעקב אחרי הפעולות הנוגעות בין היתר לזכויות הבעלות (או כל זכות אחרת) בנכס המדובר. רבים שואלים את עצמם איך מבצעים העברת בעלת דירה בטאבו? מהן הפעולות המקדימות שנדרש לבצע ועל מי חלות החובות לביצוע אותן הפעולות לצורך העברת הזכויות.

תחילה יש להגיש בקשה לרישום זכויות בטאבו. לבקשה יש לצרף מסמכים שונים כגון: שטר המכר עליו חתומים שני הצדדים לעסקה, במקרים בהם הדירה נרכשה באמצעות משכנתא מהבנק, יש להגיש לטאבו גם את שטר המשכנתא כמו כן יש לצרף ייפוי כוח עבור עורך הדין שמטפל בביצוע הפעולות.

האם נדרשים אישורים נוספים?

מלבד המסמכים שפורטו לעיל, הטאבו ידרוש מהצדדים לעסקה להגיש לו אישורים נוספים מגורמים חיצוניים לעסקה, בין היתר:

אישור עירייה – אישור שניתן ע"י העירייה או כל רשות מקומית אחרת בה נמצא הנכס. האישור נועד על מנת שתהיה הוכחה כי בגין הנכס המדובר שולמו כל התשלומים שיש לשלם לעירייה כמו גם במידה וקיימת דרישה של העירייה מבעל הנכס (המוכר) לשלם היטלי השבחה אזי האישור יינתן במידה והמוכר אכן שילם תשלומים אלה.

אישור מס רכישה – בביצוע עסקה במקרקעין, נדרש הקונה לשלם מס רכישה. לא נכנס לסוגיות מורכבות והסברים מפורטים בכל הנוגע למס הרכישה (כמו למשל במקרים של העברת דירה בירושה בטאבו), רק נציין כי על מנת שתירשמנה הזכויות בטאבו לטובת הקונה, עליו להציג אישור כי מס רכישה שולם.

התחל בעריכת הסכם מכירת דירה אונליין

אישור מס שבח – בביצוע עסקה במקרקעין, נדרש המוכר לשלם מס שבח. מדובר במס אותו גובה מיסוי מקרקעין בגין רווחי הון שנוצרו למוכר בין מועד רכישת הנכס למועד מכירתו. גם במקרה זה, לא ניכנס לעומק סוגיית מס שבח ובמקרים בהם ניתן לקבל פטור ממס שבח, רק חשוב לציין כי זהו אישור נוסף שצריך להציג לטאבו לצורך רישום הזכויות.

לסיכום, על מנת להעביר זכויות בטאבו מהמוכר לקונה, יש להציג לטאבו מספר מסמכים ואישורים וזאת על מנת שפעולת העברת הזכויות תתבצע באופן חלק וללא עיכובים מיותרים. אם המסמכים והאישורים הנדרשים לא יוצגו, אין זה אומר שהעסקה תבוטל, אלא שמבחינה רישומית ורשמית, הזכויות בנכס לא תעבורנה באופן מלא מהמוכר לקונה וזאת עד למועד השלמת הדרישות.

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    מס רכישה – המדריך המלא לשנת 2021

    מהו מס רכישה? מס רכישה יש לשלם במקרה של רכישת דירה בישראל כאשר המס מחושב עבור סכום הרכישה כולו, זאת בניגוד למיסים אחרים אשר מחושבים על פי הרווח או העלייה בשווי המס. משרדי המיסוי האזוריים הם האחראים על מס הרכישה לדירות מגורים. החישוב של המס נעשה לפי מדרגות המס אשר מתעדכנות בכל שנה. במקרה בו אנשים רוכשים דירה ואין ברשותם דירה נוספת, הר יש...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר09 בדצמבר, 2020

    איך לבחור עורך דין למכירת דירה ב2021?

    מכירת דירה אינה עניין של מה בכך: ראשית, מדובר בנכס משמעותי ויקר, ולכן כדאי לבצע את העסקה באופן סדור ומאורגן. שנית, זהו תהליך מתמשך, הכולל איתור רוכשים, משא ומתן על החוזים, העברת רישומים, תשלומים ותשלומי מס הנובעים מביצוע המכירה. לכן, לפני שחותמים על הסכם מכירת דירה מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין למכירת דירה. איך בוחרים באיזה עורך דין להיעזר? אספנו עבורכם כל...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר07 בדצמבר, 2020
    Skip to content