סוגי סימני מסחר המוכרים בחוק בישראל

עו"ד רון הדר31 במאי, 2020

סוגי סימני מסחר המוכרים בחוק בישראלכאשר אנחנו עוברים ברחוב ומבחינים באות 'M' גדולה וצהובה, אנחנו יודעים מיד שמדובר בשלט של מקדונלדס. אנחנו, הצרכנים, יודעים לקשר בין הסמל לבין החברה. 

כל מי שמבקש שהעסק שלו או השירות שהוא מעניק יזוהה בקלות על ידי הלקוח צריך להכיר את תחום סימני המסחר: החוק במדינה מאפשר לבעלי עסקים ונותני שירותים לסמן את עצמם באמצעות סימן שייחודי רק להם.

מהו סימן מסחר? 

לפי פקודת סימני מסחר ותקנות סימני המסחר, שהן המקורות החוקיים בתחום, סימן מסחר הוא סימן שמשמש לאדם לעניין הטובין שהוא מייצר או סוחר בהם. בפשטות, הכוונה היא לסימן שמבחין בין מוצר אחד למוצר אחר. סימן המסחר מאותת לצרכן מהו המקור שממנו המוצר הגיע. למשל: אנחנו מבחינים בין יצרניות חלב שונות או שאנחנו מזהים את מותג משקה התפוזים האהוב עלינו בקלות בזכות סימן המסחר שלו.

התחל ברישום סימן מסחר

סוגי סימני מסחר המוכרים בחוק בישראל

לפי החוק הישראלי קיימים כמה סיווגים של סימני מסחר:

  • איורים ותמונות (אפשרי בשחור לבן או בצבע)
  • דמות
  • צירוף אותיות – כמו למשל BMW
  • סימן מילולי מעוצב
  • מילה מסוימת
  •  מספרים
  •   צלילים (או צירוף שלהם, כמו למשל רינגטון) 
  •  צבעים

סימן מסחרי יכול שיהיה בעל שניים או שלושה מימדים (כך למשל הקופסה המשולשת של טובלרון, המשמשת כסימן מסחר תלת מימדי).

חשוב להבין שסימן המסחר הוא בעצם זה שמבדיל את המוצר ממוצרים אחרים, ומספק לצרכנים אינפורמציה על המוצר שהם מתעניינים בו מבלי שיצטרכו לבדוק את טיבו לעומק.

רישום סימן מסחר – למה חשוב לרשום את סימן המסחר?

ברגע שיצרן של מוצר מסוים או בעל עסק שמעניק שירותים מסוימים רושם סימן מסחר, הוא נהנה מזכות שימוש ייחודית בסימן בכל הנוגע לסחורות או לשירותים שבגינם הסימן נרשם. למרות שאין חובה חוקית לרשום את סימן המסחר של המוצר, כך בעלי הסימן ייהנה בפועל מהמוניטין של המוצר: 

  • הצרכנים יזהו את המותג בזכות הסימן (וידעו לקנות דווקא אותו).
  • כל מי שינסה להשתמש בסימן במקום בעליו ייחשב כמפר סימן מסחרי. הפרת סימן מסחרי מעניקה לבעליו הגנה משפטית חזקה, לרבות זכות תביעה, היכולת לדרוש צו מניעה ואף פיצויים.

חשוב לשים לב שאפשר ליהנות מהזכויות הנזכרות מעלה גם כשמדובר בעסק חדש או כזה שטרם צבר מוניטין בשוק: מרגע שסימן המסחר נרשם כדין, ההגנה המשפטית ניתנת אוטומטית. 

האם סימן המסחר מקנה הגנה רק בארץ או גם בחו"ל?

רישום סימן מסחר מעניק הגנה בארץ בלבד. אולם, בעקבות הצטרפותה של ישראל לאמנת מדריד לפני כעשור, ניתן להגיש בקשה בינלאומית לרישום הסימן בכל המדינות החברות באמנה. אפשר להגיש בקשה כזאת בסיוע הרשויות בישראל או בעזרת עו"ד סימני מסחר.

חיפוש סימן מסחר רשום

כאמור, סימני המסחר יכולים להופיע בכמה צורות. יכול מאוד להיות שסימן המסחר שחשבנו עליו עבור העסק שלנו נמצא כבר בשימוש של עסק אחר (למשל עוד עסק בתחום שלנו). איך אפשר לדעת מה יכול לשמש כסימן מסחר ואיזה סימן מסחר כבר נתפס? ישנן 3 דרכים לבדוק זאת:

  1. חיפוש עצמירשם סימני המסחר מפעיל מנוע חיפוש אינטרנטי שניתן לערוך בו חיפוש חינמי. החיפוש נעשה לפי מפתחות ספציפיים כמו מילים בשם הסימן, סוג הסימן, שם בעלי הסימן ועוד.
  2. קבלת דו"ח חיפוש – החיפוש יבוצע על ידי בוחני מחלקת סימני המסחר (כרוך בתשלום אגרה). לבוחנים יש אמצעי חיפוש מתקדמים שבאמצעותם יוכלו לאתר סימני מסחר דומים לזה שאתם מבקשים לרשום.
  3. קבלת דו"ח מפורט ומותאם אישית מעו"ד לרישום סימן מסחר – הדו"ח יבחן את המתחרים ויכלול המלצות מעו"ד סימני מסחר על הדרך הנכונה לרישום הסימן. 

רישום סימן מסחר מקוון

רישום של סימן מסחר יכול להיעשות דרך האינטרנט: ממלאים טופס בקשה באתר ההגשה המקוון של מחלקת סימני מסחר. בטופס תתבקשו לכתוב את פרטי הסימן ופרטי המבקש, ובמידה ומדובר בסימן ויזואלי ומעוצב תתבקשו אף להעלות קובץ עם תמונה. 

כדי לחסוך זמן ובירוקרטיה אפשר להיעזר בעורכי דין לרישום סימן מסחר. עורך הדין מכין את המסמכים הדרושים לרישום הסימן וממלא את הפרטים הנדרשים במקומכם מבלי שתצטרכו להתמודד עם המערכת הממוחשבת של רשות הפטנטים. בסוף התהליך תקבלו תעודת רישום ומספר סימן מסחר. כך או כך, השירותים הללו כרוכים בתשלום של אגרת רישום סימן מסחר (כיום 1630 ש"ח) ותשלום שכר טרחה לעורך הדין. 

התחל ברישום סימן מסחר

כיצד בוחרים סימן מסחר?

רצוי לבחור סימן מסחר שמתאר באופן הטוב ביותר את העסק או את השירות הניתן. הסימנים הטובים ביותר, שיש סיכוי שטרם "נתפסו" הם סימנים מומצאים, כלומר כאלה שאינם עושים שימוש במילה קיימת (למשל המילה 'ביסלי' לא הייתה קיימת טרם המצאת המוצר, אולם כיום ברור לנו על מה מדברים כאשר אומרים 'ביסלי').

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    כמה עולה לרשום סימן מסחרי?

    כל בעל עסק מעוניין לשמור על זכויות היוצרים שלו, ולכן הוא משתמש בסימן מסחר כדי להגן על מוצריו. סימן מסחר הוא סימן שבו משתמש בעל העסק כדי לסמן את המוצרים והשירותים שאותם הוא מייצר. הסימן המסחרי יכול להתבטא בציור, איור, כיתוב או שילוב של כמה אלמנטים יחד. קיימים סימנים הרשומים כחוק ולצדם יופיע הסימן הזה - ® (R מלשון Registered). זהו סימן המסייע ללקוחות...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר02 באפריל, 2020

    בקשה לרישום סימן מסחר – המדריך המלא

    רישום סימן מסחר היא אחת הפעולות המרכזיות והחשובות שעסק או חברה צריכים לבצע במהלך הפעילות שלהם. סימן מסחר, כשמו כן הוא, סימן (בין אם כתוב בין אם לוגו) אשר מהווה נכס קנייני בבעלות החברה או העסק והוא בעצם מהווה את סימן ההיכר.  מטרתו של סימן המסחר הוא לשייך את הכיתוב או הלוגו למוצר, לחברה או לפעילות כלשהי, וזאת במטרה שכאשר הצרכן ייראה את הסימן,...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר12 באוגוסט, 2019

    הגשת סימן מסחר אונליין – למה כדאי לעשות את זה עם עו"ד?

    לפי פקודת סימני המסחר, התשל”ב אשר נחקקה בשנת 1972 סימן מסחר מוגדר כאותיות, ספרות, מילים או דמויות בשני מימדים או שלושה. סימן מסחר הינה מתן אפשרות לקהל לזהות את מקור המוצרים הכוללים את הסימן וכך לאתר עסקים שונים. מה כולל הליך רישום סימן מסחר במטרה ליהנות ממהגנה על פקודת סימני המסחר קיימת חשיבות עליונה לביצוע רישום סימן מסחר אצל רשם סימני המסחר אשר מקומו...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר20 במאי, 2019

    איך מבצעים איתור סימן מסחר אונליין?

    סימן מסחר הוא הסימן שבו משתמשת חברה על מנת ליצור אסוציאציה חיובית בקרב לקוחות, כך שבפעם הבאה שהם יראו את הסימן, הם ידעו לקשר את הסימן לחברה. הסימן יכול להיות מורכב מצורות, אותיות ומספרים, והוא נועד לבדל את החברה ממתחריה. אם חברה מסוימת מעוניינת לרשום בעלות על סימן מסחרי מסוים, עליה לבצע רישום סימן מסחר. רק כך היא תוכל להיות בעלים שלו ולמנוע ממתחרים...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר12 בפברואר, 2020
    Skip to content