הוצאות רכב בעסק – מה מוכר למס ומה לא

עו"ד רון הדר22 בדצמבר, 2020

הוצאות רכב בעסק - מה מוכר למס ומה לאפעמים רבות רכב הוא חלק בלתי נפרד מהעסק – הוא משמש להפצת סחורה, להגעה לפגישות ולפעמים הרכב הוא גם העסק עצמו (חשבו על רכבי עבודה על עסקים שעוסקים בהסעות). מאידך לעיתים הרכב הוא 'סמל סטטוס' או הטבה שניתנת למנהלים או למי שקיבל קידום בחברה או בארגון. נשאלת השאלה האם הוצאות הרכב בעסק נחשבות להוצאה מוכרת ומותרות בניכוי.

רגע לפני שמתחילים: מהי הוצאה מוכרת? מהו מע"מ תשומות?

'הוצאה מוכרת' היא הוצאה שהוצאה בייצור הכנסה של עסק. מדובר על הוצאות שבעל העסק מוציא כדי שהעסק יפעל כהלכה ויניב הכנסות. הוצאות מוכרות הן הוצאות מותרות בניכוי. כלומר כשמחשבים את מס ההכנסה מפחיתים מההכנסות העסק את ההוצאות שהוצאו בייצורן, הן ההוצאות המוכרות. כדאי לדעת שעניין הניכוי רלוונטי הן להוצאות מוכרות לחברה בע"מ והן להוצאות מוכרות לעוסק מורשה.

מע"מ תשומות או מס תשומות הוא מס הערך המוסף שבעל עסק צריך לשלם אם רכש מוצר או שירות כלשהו. עוסקים מורשים רשאים לנכות את מע"מ התשומות מחשבוניות מס של עוסקים אחרים.

בחירת הנהלת חשבונות לחברה בעמ אונליין

הוצאות רכב מוכרות ומותרות בניכוי

כפי שציינו, כלי רכב עשויים לשמש את העסק בדרכים שונות, ולפי אופי השימוש בהם וכן לפי מאפייני הרכב ניתן לדעת האם הוצאות בגינם ייחשבו כהוצאה מוכרת לצורך חישוב מס הכנסה, והאם ניתן יהיה לקזז את מע"מ התשומות

כך למשל הוצאות בגין רכב שהמשקל שלו גבוה מ-3.5 טון ומשמש את העסק בייצור הכנסה, ייחשבו כולן כהוצאות מוכרות. לכן ניתן יהיה לקזז את מס התשומות ממחיר קניית הרכב ומההוצאות השוטפות שהעסק מוציא בגינו (כך שניתן להתייחס לרכישת רכב כהוצאה מוכרת), הוצאות הפחת ייחשבו למוכרות והצמדת הרכב לעובד לא כוללת "שווי שימוש". למה הכוונה?

שווי שימוש הוא סכום שנקבע באופן נורמטיבי על ידי הממשלה, ושמייצג את ערך ההטבה לעובד בהחזקת הרכב במונחי ברוטו. שווי שימוש מחושב לרוב כסכום חודשי, שמצטרף להכנסת העובד לצרכים תיאורטיים בלבד, כלומר רק לצורך חישוב המס. כך למשל אם יש עובד שיש לו הכנסה של 10,000 שקל ושיעור המס שחל על ההכנסה הזו הוא 20%, ויש לו רכב צמוד, לצרכי חישוב מס ההכנסה יצטרף ל10,000 שקל סכום שווי השימוש (לצרכי חישוב המס בלבד). כלומר הוא יקבל משכורת של 10,000 אבל ישלם על פי בסיס של 14,000 (בהנחה שגובה שווי השימוש הוא 4000). 

כלומר ככלל, ברכבים במשקל של למעלה מ-3.5 כל ההוצאות נחשבות כמוכרות. ניתן להתייחס לכך כמעין החזר הוצאות אחזקת רכב. יש בכך הגיון כי מובן שמדובר בעסק שכל כולו לצרכים מסחריים. מדובר במרבית המקרים על משאיות או רכבי עבודה כבדים, שספק אם האדם שנוהג בהם יכול לעשות בהם שימוש בחייו הפרטיים.

לעומת זאת, העלויות הכרוכות בהחזקת רכב עד משקל של 3.5 טון, כלומר רוב ברכבים הפרטיים, לא ייחשבו כהוצאות מוכרות במלואן. לא ניתן לקזז מע"מ תשומות בגין קניית ברכב. בנוסף, אם הרכב משמש בעיקר לנסיעות פרטיות ניתן יהיה לקזז רק 25% מהוצאותיו השוטפות כמע"מ תשומות. 

ניכוי מס בהוצאות על ליסינג

ליסינג היא שיטה שבמסגרתה שוכרים או חוכרים רכב לתקופת זמן מוגבלת מראש. קיימים שני סוגים מרכזיים של ליסינג: ליסינג תפעולי (הלקוח משלם דמי שכירות אך ורק בגין השימוש השוטף שלו ברכב) וליסינג מימוני (ללקוח יש יכולת לרכוש בעלות עתידית על הרכב). 

בכל מה שקשור לניכוי הוצאות על רכב ליסינג לעצמאיים כדאי לדעת שאפשר לקזז את כל דמי השכירות על הליסינג כאשר מדובר ברכב מסחרי (גדול מ-3.5 טון) ומשמש לצורך ייצור הכנסה בעסק בלבד (כלומר לצרכים עסקיים-מסחריים ולא לצרכים פרטיים).

ניתן גם לנכות מע"מ מההוצאות השופטות של הרכב (בראש ובראשונה תשלומים על דלק, וכן טיפולים ותיקונים לרכב). ואולם, שיעור הניכוי תלוי באופי השימוש ברכב. אם מדובר ברכב שמשמש לצרכים עסקיים בלבד, הרי שאפשר לנכות את ההוצאות במלואן. ברכב שהשימוש בו הוא מעורב, כלומר משתמשים בו הן לצרכים עסקיים והן לצרכים אישיים-פרטיים מנכים מע"מ באופן יחסי לשימוש העסקי. אולם במקרים רבים אי אפשר לבצע הפרדה בין סוגי השימושים ברכב. במצב כזה מנכים שני שליש אם הרכב משמש ברובו לצורך עסקי ומנכים רבע מהמס אם הרכב משמש ברובו לצרכים פרטיים.

בחירת הנהלת חשבונות לחברה בעמ אונליין

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    הגשת דו"ח שנתי לרשם החברות 2021

    עדכון אחרון: ינואר 2021 במסגרת פעילותה של חברה בע"מ, קמות עליה מספר חובות שעליה לעמוד בהן: הגשת דו"חות רבעוניים ושנתיים לרשויות המס, תשלום אגרה שנתית לרשם החברות וגם הגשת דו"ח שנתי לרשם החברות. דיווח שנתי לחברה ברשם החברות היא פעולה שיש לבצע בה החברה מעדכנת פרטים לגביה - חלוקת המניות ומי הם המחזיקים בהן (מי הם בעלי המניות של החברה), עדכון לגבי זהות הדירקטורים...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר06 בינואר, 2021

    מה הוא טופס 856? כל מה שצריך לדעת

    טופס שמרכז את התשלומים והניכויים שעסק משלם ומנכה לספקים ונותני שירותים. זהו טופס שנתי, שרשות המיסים אמורה לקבל במועדים קבועים לאחר תום השנה. הטופס אמור להוות מסמך מסכם ומרכז של טופסי הדיווח החודשיים על תשלומים וניכויים, שנקראים טופס 102.  מי נדרש להגיש דוח 856? כל מי שמשלם תשלומים שמחייבים ניכוי מס במקור על ידו, גם אם המשלם עצמו זכאי לפטור מניכוי מס במקור. נזכיר...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר27 בדצמבר, 2020
    דילוג לתוכן