אפוטרופסות טבעית

עו"ד רון הדר12 ביולי, 2020

מילון מונחים > אפוטרופסות טבעית

מיהו אפוטרופוס?

אפוטרופוס הוא מי שמנהל את ענייניו של אדם שלא מסוגל לעשות זאת בעצמו, בין אם לפי החוק (למשל הורים לילדיהם) ובין אם משום שבית המשפט מינה אותו לעשות כן (למשל במקרה של מוגבלות או מחלה). 

אפוטרופסות טבעית של הורים

ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים

לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שהוא זה שמסדיר את כל עניני האפוטרופסות במדינת ישראל, הורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים. הכוונה היא שעד שילד מגיע לגיל 18, ההורים שלו הם האפוטרופוסים שלו באופן אוטומטי. ככאלה, הוריו של הילד נדרשים לדאוג לצרכיו. כך למשל, הקטין לא יכול לעבור הליך רפואי ללא הסכמה מדעת של הוריו.

התחל בהסכם גירושין

מה קורה אם ההורים מתגרשים או חיים בנפרד?

באופן עקרוני בכל מה שנוגע לענייני האפוטרופסות שני ההורים צריכים לפעול בהסכמה משותפת (אלא אם מדובר במצב חירום שבו יש לקבל החלטה מיידית, ואז ניתן שרק אחד מהם יקבל את ההחלטה. אולם הדין הישראלי מודע לכך שהמצב המשפחתי והזוגי של ההורים עשוי להשתנות. לכן, אם הוריי הילד מתגוררים בנפרד הם יכולים להסכים למשל במסגרת הסכם גישור גירושין על מי תוטל האפוטרופסות של הקטין ובאיזה אופן. בית המשפט צריך לאשר את ההסכם ביניהם. אם הסדר כזה לא אושר ביניהם במסגרת גישור גירושין או כל הסכם משפטי אחר שייקבע לצורך האפוטרופסות, ההחלטה תהיה בידי בית המשפט.

הליך הוצאת אפוטרופסות

למרות האפוטרופסות הטבעית, לקטין שהוריו לא יכולים לשמש כאפוטרופוסים (בין אם משום שאינם כשירים לעשות כן ובין אם משום שהלכו לעולמם) ניתן למנות אפוטרופוס. כך גם בעבור בוגר בעל מוגבלות, קשיש או חולה שהגיעו למצב שבו אינם יכולים לקבל החלטות בהגיון. 

מינוי אפוטרופוס לבן המשפחה כרוך בהגשת בקשה למינוי. הבקשה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה ויופיעו בה הפרטים הבאים:

  • פרטיו האישיים של האדם שממנים לו אפוטרופוס ושל בני משפחתו מדרגת קרבה ראשונה
  • נימוקים לצורך למנות אפוטרופוס (מדוע ההורים לא יכולים לשמש כאפוטרופוסים).
  • מה עמדתם של בני המשפחה הקרובים לבקשת מינוי האפוטרופוס – בודקים עניין זה משום שהרצון הוא למנות לאדם אפוטרופוס שמכיר אותו או קרוב אליו ברמה האישית.
  • אם יש הצעה ספציפית לאדם שיכול לשמש כאפוטרופוס – יש לצרף את פרטיו.

בנוסף לכך, יש להגיש בין השאר את המסמכים הבאים:

  • טופס הבקשה עצמו.
  • אם הוצע אדם ספציפי שימונה לאפוטרופוס – הסכמתו הכתובה והמפורטת של אדם זה.
  • חוות דעת של עובד סוציאלי (יכול להיות רלוונטי למצב שבו ההורים אינם כשירים להיות אפוטרופוסים למשל מטעמי רווחה).
  • תצהיר שמאמת את העובדות הכתובות בבקשה.

חשוב לשים לב שהליך המינוי אינו מיידי עלול לארוך זמן. לכן ניתן להוסיף כחלק מהבקשה המלצה לאפוטרופוס זמני שישמש בתפקידו את שבית המשפט יאשר מינויו של אפוטרופוס קבוע. 

 

התחל בהסכם גירושין

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    רישום עוסק מורשה – איך כדאי להתחיל?

    מזל טוב! החלטתם לפתוח עסק חדש. הצעד הראשון הוא פתיחת עוסק מורשה, שיאפשר לכם לעמוד בקשרים עסקיים עם לקוחות ולהסדיר את הפעילות מול רשות המיסים. אז איך פותחים עוסק מורשה? מה ההבדל בין עוסק מורשה לחברה? מהן מדרגות מס לעוסק מורשה? איגדנו עבורכם כל מה שהעוסק המתחיל צריך לדעת. מיהו עוסק מורשה? עוסק מורשה הוא מי שהחליט לעבוד כעצמאי ולבצע פעילות עסקית (כמו למשל...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר16 באוגוסט, 2023

    בחירת רואה חשבון לפתיחת עוסק מורשה

    הקמתם עסק, אתם בתחילת דרככם, והבנתם כי אתם צריכים להפוך את הדבר ל"רשמי". כיום, קיימות מספר תצורות בהן אנשים יכולים להסדיר את פעילותם העסקית. בין הדרכים להסדרת פעילות עסקית ניתן לבצע: פתיחת עוסק פטור, פתיחת עוסק מורשה, רישום חברה בע"מ ועוד. במאמר זה נתרכז בהליך פתיחת עוסק מורשה, כיצד יש לבצע אותו ומי מבצע אותו. מרבית האנשים שמקימים עסק, לרוב פותחים עוסק פטור. עוסק...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר19 ביולי, 2023
    Skip to content