מה צריך לכלול הסכם העסקה בחברת סטארטאפ?

עו"ד רון הדר05 בנובמבר, 2020

הסכם העסקה בחברת סטארטאפלכל מגזר ותחום בשוק העבודה יש חוזה עבודה המאפיין אותו. לכן, מי שמקים סטארט-אפ או לחלופין עתיד לעבוד בסטארט-אפ חשוב שיכיר את התנאים והסעיפים המיוחדים לעולם זה. עם זאת, חוזה עבודה הייטק הוא קודם כל חוזה, ולכן חלים עליו כל הכללים החלים על הסכם העסקה במדינת ישראל. מה זה בעצם אומר?

חוזה בישראל לא חייב להיות כתוב ומעוגן במסמך. כלומר אפשר לערוך אותו גם בעל פה למשל. עם זאת, כל מעסיק מחויב להעביר לעובד שלו הודעה על תנאי העבודה, עד חודש מיום שבו העובד התחיל לעבוד בחברה. בהודעה ייכללו פרטים כמו שעות עבודה, שכר, תנאים מיוחדים וכו'.

תנאים מיוחדים בהסכם העסקה בחברת טסארטאפ

תניית אי תחרות והסכם סודיות

תניית אי תחרות היא סעיף בחוזה שתכליתו למנוע מהעובד בחברת הסטארט-אפ להשתמש בידע שצבר במסגרת עבודתו בחברה, ולהשתמש בו אצל חברת סטארט-אפ מתחרה. לתניית אי תחרות נוסף לרוב הסכם סודיות סטארט אפ, כשמטרתם של שני הסעיפים יחד היא למנוע מצב שבו עובד בחברה נחשף לסודות מקצועי, לומד מיומנויות מיוחדות או משתמש בקניין רוחני של החברה, ואז מנצל את הידע שצבר אצל מתחרים. 

הסעיפים הללו פופולריים מאוד בהסכמי ההעסקה בעולם הסטארט-אפים והמיזמים הטכנולוגיים, משום שחברות אלה מנסות להכניס אל השוק מוצר חדש, פטנט ייחודי או טכנולוגיה שהעולם טרם מכיר. הפצה או שימוש במידע ובהכשרה שהעובד קיבל במסגרת החברה עלולים להוות פגיעה אנושה בליבת העבודה של חברת הסטארט-אפ, ולגרום לנזק כלכלי לחברה.

חשוב לשים לב שלא תמיד ניתן לכלול בחוזה תניית אי תחרות, כי לכאורה המעסיק לא יכול לפגוע בחופש העיסוק של העובד. עם זאת, לאורך השנים הפסיקה אישרה מצבים מיוחדים שבהם ניתן להכניס תניית אי תחרות להסכם העסקה. המצבים הללו עשויים בהחלט להיות רלוונטיים לחברת סטארטאפ: חשיפה לסוד מסחרי, קבלת הכשרה מיוחדת מהחברה, קבלת תמורה מסוימת בעד הכנסת סעיף אי התחרות לחוזה.  

התחל בעריכת הסכם העסקה אונליין

הסכם אופציות לעובדים

מה שמאפיין חברות סטארט-אפ רבות בתחילת דרכן הוא היעדר משאבים כספיים: את הכספים שהחברה מגייסת יש להפנות לצורך פיתוח, ולא תמיד ניתן לשלם לעובדים משכורות כנהוג בענף. הפתרון למצב הזה הוא שימוש בחוזה אופציה לעובדים

מהי אופציה?

אופציה היא נייר ערך שמאפשר לרכוש בעתיד תמורת סכום שנקבע מראש מנייה אחת של החברה. לרוב הסכום שנקבע מראש הינו נמוך באופן משמעותי בהשוואה למחיר העתידי הצפוי למניית החברה, כך שהענקת אופציה משקפת הטבה כלכלית ממשית למקבל האופציה ומהווה תמריץ בידו לתרום ככל האפשר להצלחת החברה ולמקסום רווחיה.

כיצד פועל הסכם אופציות לעובדים בחברת סטארטאפ?

העובד מקבל משכורת בסיס נמוכה כלשהי, ובנוסף אליה מקבל אופציות של החברה. לרוב אופציות המוענקות לעובדים ומנהלים חסומות למשך פרק זמן מסוים כך שהמימוש שלהן אפשרי רק בנקודת זמן מוסכמת בעתיד. כאמור, הדבר מתמרץ את העובד לפעול ולעבוד כדי שהחברה תצליח, ערך המנייה שלה יעלה, ובהתאמה גם האופציות בהן הוא מחזיק.

העברת בעלות בנכסי קניין רוחני

כפי שכבר הזכרנו, בלב ליבו של הסטארט-אפ עומד רעיון מקורי או פטנט חדשני. אלה נכללים תחת המושג קניין רוחני. במסגרת העבודה בסטארט-אפ העובדים ייצרו בעבור החברה עוד מוצרים שנכללים תחת קניין רוחני – תוכנות, קודים, רעיונות, מיזמים וכו'. למרות שלפי החוק קניין רוחני שיצר העובד בעבור מקום העבודה נחשב כקניין הרוחני של מקום העבודה, רבים מעדיפים להוסיף לחוזה ההעסקה בסטארט-אפ גם סעיף המסדיר את העניין, וקובע כי כל קניין שיפתח העובד בחברה שייך לחברה. 

כדאי לשים לב שלפעמים העובד יבקש החרגות מסוימות. כך למשל אם הוא עובד על פרויקט מהצד או למשל מפתח קוד משלו, הוא ירצה להחריגם מהקניין הרוחני של החברה. במרבית המקרים מדובר בבקשה לגיטימית, אולם חשוב להסדירה מבחינה חוזית ומשפטית. 

ליווי משפטי לסטארטפים 

עורך דין לסטארטאפ ילווה את המיזם כבר מראשית דרכו, משלב הרעיון. בתחילה כאשר היזמים צריכים לנסח הסכם מייסדים (חוזה שמסדיר את הזכויות שלהם כלפי החברה העתידית שיקימו וכן את הזכויות והחובות שלהם האחד כלפי השני), להתאגד כחברה בישראל או בחו"ל, לעמוד בפני בירוקרטיות משפטיות שונות ובהמשך גם לצורך ניסוח חוזה ההעסקה וגיוס העובדים. 

העובדים הם נכס משמעותי של חברת הסטארט-אפ, ויש להם השפעה רבה עליה. לכן כדאי שהליך הגיוס וההחתמה שלהם בחברה יהיה תקין מבחינה משפטית. מרבית חברות הסטארט-אפ שוכרות את שירותיו של עורך הדין או של פירמת עורכי הדין ונעזרים בהם הן לצרכים שוטפים והן לצורך הכנת הסכמי העסקה ושכר. כדאי לדעת שמשרדי עורכי דין גדולים מוכנים לעיתים לתת סיוע משפטי לסטארט-אפים בתחילת דרכים במחיר מוזל יחסית, שיתאזן כאשר הסטארט-אפ יתחיל להרוויח. 

התחל בעריכת הסכם העסקה אונליין

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    הסכם סודיות לסטארטאפ – על מה לחתום?

    מה הוא בעצם הסכם סודיות המותאם לסטארט-אפים יזמים אשר עובדים על פיתוח מיזם זקוקים להגנה על אותו הידע שצברו והטכנולוגיה שיצרו במהלך העבודה. זכויות הקניין הרוחני IP – Intellectual property שברשותם כוללות בין היתר קוד תוכנה, שיטות עבודה וכן סודות מסחריים. על מנת לעגן את העבודה עם השותפים, החברה אתה רוצים לעשות שת"פ פוטנציאלי או הפרילנסרים/יועצים המספקים שירותים לחברה בצורה הטובה ביותר, יש חשיבות...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר28 במאי, 2020

    ליווי משפטי לסטארט אפ – מה חשוב לדעת?

    יש לכם רעיון לטכנולוגיה חדשה. רעיון למוצר מהפכני. פיתחתם את הרעיון, גייסתם סביבכם צוות אשר יעזור לכם להפוך את הרעיון מחלום למציאות. החלטתם לצורך קידום הרעיון להקים גוף אשר באמצעותו תסדירו את פעילותכם העסקית ותקדמו את הרעיון שלכם - בין אם מדובר בעוסק מורשה, בין אם מדובר בחברה בע"מ, עברתם את הפרוצדורה והבירוקרטיה על מנת להסדיר את הנושא. על מנת להצליח לקדם את הסטארט...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר24 בפברואר, 2019
    Skip to content