רשימת טיפים משפטיים לסטארטאפ מתחיל

רשימת טיפים משפטיים לסטארטאפ מתחיל

מדריכים > חברות > רשימת טיפים משפטיים לסטארטאפ מתחיל

לא סתם מדינת ישראל מכונה 'סטארטאפ ניישן' – אנחנו חיים במדינה טכנולוגית, מודרנית ועדכנית שלא מפסיקה להציע לשוק המקומי והעולמי רעיונות למוצרים ושירותים חדשים. רגע לפני שאתם מצטרפים לגל ומקימים סטרטאפ שמבוסס על הרעיון החדיש שלכם, כדאי להכיר את הצעדים הראשונים שכל סטארטאפיסט מתחיל צריך לעשות. אספנו עבורכם את הטיפים המשפטיים לסטארטאפ.

1. נסחו הסכם מייסדים

מה זה הסכם מייסדים?

הסכם מייסדים להקמת חברה הוא מסמך משפטי שנחתם בין מי שהגו והקימו מיזם או סטארטאפ. ההסכם, שנחתם לרוב עם תחילת העבודה על המיזם, מסדיר את הזכויות והחובות של המייסדים בינם לבין החברה וכן בינם לבין עצמם. 

למה חשוב לנסח הסכם מייסדים בהקמת סטארטאפ?

ככל שהסכם המייסדים כתוב באופן מפורט ובהיר יותר, וכן מתייחס ליותר רבדים של עבודת הסטארטאפ, כך יימנעו חיכוכים וסכסוכים משפטיים בעתיד.

מה חשוב לכלול בהסכם מייסדים?

בהסכם מייסדים כוללים סוגים שונים של מנגנונים שיסדירו את התנהלות המייסדים והמיזם. כך למשל:

  • מנגנון reverse vesting – אם מייסדי הסטארטאפ עוזבים את החברה טרם המועד שנקבע בהסכם, אחזקותיהם עוברות למשקיעים. המטרה היא להשאיר את המייסדים בחברה עד שזו מתפתחת ומתחזקת.
  • No sale – איסור על מכירת מניות החברה לתקופה מסוימת, כדי לוודא שהחברה נשארת בידי המייסדים עצמם.
  • זכות המצרנות – למייסדים תהיה זכות הראשונים ברכישת מניות חדשות של החברה.
  • קניין רוחני – הסדרה מראש של הקניין הרוחני שעליו מתבסס הסטארטאפ.

איך מנסחים הסכם מייסדים?

ניתן להיעזר בשירות של הכנת הסכם מייסדים מותאם אישית להגדרת זכויות וחובות המייסדים ופעילות החברה בקלות וביעילות.

התחל בהסכם מייסדים

2. היעזרו בשירותיו של עורך דין לסטארטאפ

רק התחלנו – למה כבר צריך עורך דין לסטארטאפ?

בכדי להתחיל ולהקים סטארטאפ צריך קודם כל רעיון מצוין, חדשני, שלא קיים בשוק. אחרי שמייסדי הסטארטאפ מחזיקים ברעיון שכזה ומחליטים להקים חברת הזנק סביב הרעיון שלהם, הם צריכים לקבל לא מעט החלטות הנוגעות לייסוד החברה, אופי העבודה, הזכויות שיקבלו המייסדים והמשקיעים וכו'. לכל החלטה משפטית כזו בתחילת הדרך עשויה להיות השפעה משמעותית על המשך דרכו של הסטארטאפ. 

האם עורך הדין ימשיך ללוות את הסטארטאפ בהמשך?

בהחלט כן. חברה מתפקדת זקוקה לליווי משפטי קבוע, שיסדיר גם את חיי היום יום שלה (חוזים, משכורות וכו') וגם ילווה אותה בעסקאות גדולות שתסגור לאורך הדרך. לצורך כך כדאי לעשות מנוי שירות עורך דין לחברות ועסקים, שימלא את כל הצרכים המשפטיים של החברה. 

לחבילת סטארט-אפ

3. תכננו מראש את המודל העסקי שלכם

למה חשוב לקבוע מראש את המודל העסקי?

סטארטאפ בתחילת דרכו נדרש לגייס משקיעים. כדי לשכנע את קרנות הון הסיכון והמשקיעים השונים לתת את כספם דווקא לסטארטאפ שלכם, תידרשו להציג את המודל העסקי שלכם ולהראות האם הוא מבוסס על צורך שעלה בשוק, מיהו קהל הלקוחות הפוטנציאלי של המוצר או השירות שאתם מציעים ומהם יעדי המכירות שלכם. חשוב לזכור שמהטרה של המשקיעים היא להרוויח כסף, ולכן הם ירצו לדעת כיצד אתם מתכוונים להתנהל בהיבט העסקי.

בנוסף לכך, גם לכם, השחקנים החדשים בעולם הסטארטאפים, תעזור תכנית עסקית סדורה שתפעלו לאורה בתחילת הדרך. 

אז למה חשוב לשים לב כאשר מתכננים מודל עסקי?

  • הגדירו את המוצר וקהל היעד.
  • ערכו סקר שוק וצרכים – הראו שאתם מתבססים על נתונים מהימנים.
  • קבעו יעדי מכירות ישימים בעבורכם, כאלה שייתפסו בעיני המשקיעים כריאליים לסטארטאפ חדש.
  • השתמשו בכלים פיננסיים כמו קובץ אקסל שתוכלו לעבוד לפיו. אם אינכם שולטים בתחום הפיננסי, צרפו שותף או לחלופין שכרו את שירותיו של בעל מקצוע שיסייע לכם לצורך בניית מודל פיננסי וייעוץ עסקי לסטארטאפ.

4. החליטו היכן אתם רוצים להתאגד

בעת הקמת חברת סטארטאפ צריך להחליט באיזו מדינה העסק יקום ויאוגד כחברה. בשנים האחרונות יותר ויותר חברות בוחרות להירשם דווקא בחו"ל, לרוב בארצות הברית. הרציונל מאחורי רישום בחו"ל הוא גיוס נוח יותר של כספים מקרנות הון סיכון אמריקניות. בנוסף, יש חברות שמאמינות שרישום כחברה אמריקנית יקנה להן הערכת שווי גבוהה יותר. מובן שלמדינה שבה הרישום נעשה יש השפעות נוספות כמו למשל מיסוי.

כך או כך, מרבית הסטארטאפים הישראלים עדיין נרשמים בארץ. כיום לא מדובר בהליך מסובך כיוון שניתן לבצע רישום חברה בע"מ באמצעות האינטרנטהליך רישום חברה אונליין חוסך לך זמן, כסף, בירוקרטיה ולא מעט כאבי ראש. במסגרת הרישום המקוון עורך דין מקצועי מטפל עבור החברה בהליך הרישום החל מהכנת כל המסמכים, דרך אימות חתימה, ועד קבלת תעודת התאגדות ומספר חברה.

התחל ברישום חברה

5. היעזרו באקסלרטור או בחממת סטארטאפים בתחילת הדרך

מהם אקסלרטורים וחממות של סטרטאפים?

מדובר בתכניות האצה שמטרתן לסייע לסטרטאפים שנמצאים בתחילת דרכם. התכניות הללו מנוהלות לרוב על ידי גופים בעלי השפעה ואמצעים, ומאפשרות לסטארטאפיסטים צעירים לקבל הדרכה, הכוונה, ייעוץ משפטי ולעיתים אף משרדי לצורך עבודה וחשיפה למשקיעים רלוונטיים. 

לרוב, הגופים שמנהלים את האקסלרטורים לוקחים אחוזים או מקבלים בעלות חלקית בחברה ולחלופין יוצרים עם החברה שיתופי פעולה כאלה ואחרים.

איך מתקבלים לאקסלרטור או לחממה?

לרוב מדובר במפגש שדומה בעיקרו למפגש עם משקיע – תידרשו להציג את עצמכם, את הרעיון שלכם לסטארטאפ, את הצוות שלכם ואת ההתקדמות בהקמת החברה. האקסלרטור מצידו יציג את השירותים שהוא מציע. 

את האקסלרטורים והחממות הפועלים בישראל ניתן למצוא באינטרנט. ישנם אתרים המאגדים רשימות של אקסלרטורים, וגם חברות גדולות (כמו מייקרוסופט למשל) מפרסמות בדיגיטל את החממות שלהן.

6. הכינו את עצמכם להמשך פעילות החברה

אחרי שביצעתם את כל הצעדים שהוזכרו למעלה, הכינו לעצמכם תשתית איתנה להמשך העבודה על הסטארטאפ. הקפידו על ליווי משפטי, שכרו שירותים של הנהלת חשבונות לסטארטאפ ואל תתנו לבירוקרטיה כזו או אחרת לעצור אתכם. השתדלו לחשוב תמיד צעד אחד קדימה.

דילוג לתוכן