היטל השבחה

מילון מונחים > היטל השבחה

מה זה היטל השבחה?

לפי דיני התכנון והבנייה בישראל, היטל השבחה הוא 'תשלום חובה בעקבות אישור תכנית, מתן הקלה או התרת שימוש חורג המעלים את שווי המקרקעין'. הכוונה היא למצב שבו בעקבות קבלת אישור, הקלה או ביצוע תכנית כלשהי (למשל תכנית התחדשות עירונית, דוגמת פינוי-בינוי) דירה שהייתה בבעלותו של אדם עברה תהליך של השבחה, כלומר היא השביחה את ערכה בעקבות ביצוע התכנית או קבלת ההטבה, ומכאן ששוויה גבוה יותר.

במרבית המקרים תשלום ההיטל יוטל על הבעלים בעת מכירת הדירה. ניתן להסתכל על אירוע מכירת הדירה כעל מועד המימוש של הזכות שניתנה לבעלם להשביח את דירתו.

כיצד נקבע גובה תשלום היטל ההשבחה?

בניגוד לתשלומי המס המוכרים יותר באשר לדירות ומקרקעין, כמו מס רכישה ומס שבח, אין טבלה קבועה שבהתאם אליה נגבה ההיטל. בכל פעם נוצר לוח שומה ספציפי למקרה הרלוונטי. נסביר: סדר הפעולות בהטלת ההיטל יהיה כך – 

  1. תחילה מאושרת תכנית כלשהי, שבמסגרתה יושבח הנכס (למשל פינוי בינוי, תמ"א 38/2 וכו').
  2. לאחר אישור התכנית, וועדה מקומית לתכנון ובנייה מרכיבה לוח שומה. לוח זה מתבסס על הפרטים של המקרקעין שהושבחו (כלומר שהיו חלק מהתכנית).
  3. וועדת התכנון מודיעה לכל חייב (כלומר לכל אדם שדירתו הושבחה במסגרת התכנית) מהו שיעור ההשבחה שבגינו הוא חייב בהיטל ההשבחה ובעצם נותנת לו אישור היטל השבחה.
  4. תחת תנאים מסוימים קיימת אפשרות לערער על החלטת הוועדה (למשל בעבור אדם שסבור שנקבע לו שיעור השבחה גבוה מהשיעור בפועל). 

פטור מהיטל השבחה

במקרים מסוימים ניתן פטור מתשלום היטל השבחה:

  • הרחבה של דירת מגורים לגודל של עד 140 מ"ר לא תחויב בתשלום היטל השבחה.
  • מוסדות ציבוריים – באופן טבעי, מוסדות שעיסוקם הוא למען החברה והמדינה אינם חייבים בתשלום היטל השבחה. כך למשל מוסדות חינוך ותרבות, מבני דת, מוסדות צדקה וסעד וכו'.
  • אזורים שהוכרו כ'שכונות שיקום' – ישנם מקומות שהממשלה מכריזה עליהם כעל שכונת שיקום. במקרה זה בעלי דירות לא נדרשים לשלם היטל השבחה, מתוך הרצון לשקם את האזור.
  • אזורים שנחשבים ל'אזורי שיקום' – זאת בהתאם להוראות המופיעות בחוק הספציפי לאזורים אלה, חוק בינוי ופינוי של אזורי שיקום.
  • נגישות ומרחבים מוגנים – אזורים שהושבחו מתוקף העובדה שמיגנו אותם או לחלופין 'שדרגו' אותם מבחינת נגישות. כך למשל כניסה נפרדת הנובעת מבניית שביל לכיסא גלגלים עשויה להיות השבחה, אולם לא יוטל בגינה היטל.

קיים גם כלל הנוגע למצב שבו ההשבחה נובעת מביצוע תמ"א 38. במקרה זה ההיטל יהיה בגובה של 5% מגובה ההשבחה שנוצרה בעקבות פרויקט התמ"א. 

התחל בהליך בחירת עורך דין לקניית דירה

בכל אופן, בשל העובדה כי מכירה וקניית דירה מהווה לרוב את העסקה הגדולה והמשמעותית ביותר בחייו של אדם, אנו ממליצים להתייעץ בנושא עם עו"ד מומחה בנדל"ן ובמיסוי מקרקעין.

דילוג לתוכן